duminică, 15 iunie 2008

Efectul culorilor

Specialiştii în domeniu spun că este foarte bine să optezi pentru nuanţele care îţi plac, nu pentru cele care sunt la modă.

Fie că vrei să-ţi amenajezi întreaga locuinţă, fie că vrei doar să schimbi decorul dintr-o încăpere, în primul rând trebuie să te gândeşti la ce culori vei folosi. Specialiştii în amenajări interioare sunt de părere că acestea contează chiar mai mult decât designul obiectelor de mobilier sau de textura materialelor din care sunt făcute ori decât accesoriile.

Este recomandat să acorzi o atenţie deosebită alegerii lor, deoarece culorile pot schimba, practic, întreg ansamblul din casă. Indiferent despre ce cameră este vorba, trebuie să ţii cont de stilul pe care îl preferi. În fond, orice încăpere amenajată de tine vorbeşte despre personalitatea ta.

„Însă, fie că preferi culorile reci sau pe cele pastelate, este important să armonizezi combinaţiile folosite în toate încăperile casei, astfel încât să te simţi confortabil şi să creezi, în acelaşi timp, un spaţiu care să-ţi fie şi util“, este de părere Laurenţia Onea, communication & interior design manager al companiei IKEA.

Trei paşi importanţi

Specialiştii în domeniu spun că atunci când începi decorarea locuinţei trebuie să ţii cont de trei paşi. Foarte importantă este şi respectarea ordinii acestora. Dacă vrei să fii pe deplin mulţumit de rezultatul final, primul pas este să optezi pentru acele culori care îţi dau o stare de spirit pozitivă. După aceea, trebuie să iei în calcul dimensiunea camerei, pentru că într-un fel vei vopsi o încăpere îngustă şi în cu totul alte culori una foarte spaţioasă.

„Abia la final interesează-te de ce se poartă“, recomandă Alina Moşiu, designer în amenajări interioare. De exemplu, dacă îţi plac foarte mult roşu, mov şi galben, iar la modă este galben, poţi opta pentru această culoare, mai ales dacă o vei folosi într-o încăpere mare, căreia vrei să îi dai o notă de intimitate.

Foloseşte două nuanţe

Designerii spun că pentru o cameră de dimensiuni reduse, cele mai potrivite sunt culorile reci, pentru că ele dau impresia de spaţiu. De asemenea, într-o astfel de cameră nu trebuie să combini foarte multe culori, deoarece vei obţine un spaţiu prea încărcat. „În încăperile foarte mari sunt indicate culorile calde. Acestea te ajută mult să «construieşti» un spaţiu mai intim“, este de părere designerul Diana Borundel.

Obiecte închise pe fond deschis

Specialiştii în amenajări interioare mai spun că într-o cameră nu trebuie să ai obiecte doar de o singură nuanţă. Ei recomandă să optezi pentru obiecte închise, pe care să le aşezi pe un fond deschis, dacă vrei ca acestea să iasă în evidenţă. În schimb, dacă vrei să pui accentul pe pardoseală şi pereţi, alege o nuanţă închisă pentru ele, iar pentru piesele de mobilier, una deschisă.

OPŢIUNI

Roşu şi portocaliu pentru living

În living poţi să alegi culori vii, deoarece acestea dau o notă pozitivă încăperii şi o înviorează. Roşu şi portocaliu sunt cele mai potrivite alegeri pentru această începere. În dormitor şi baie este indicat să optezi pentru culori reci, care te vor ajuta să te relaxezi. Albastru şi verde crud se integrează perfect în astfel de spaţii. În camera destinată biroului de acasă şi în bucătărie poţi să alegi nuanţe de galben. Astfel, vei obţine un spaţiu liniştitor şi propice creativităţii.

Sursa: Lucia Stan, consultant în feng-shui
Sursa: Evenimentul zilei

0 comentarii: